Etäopiskelua eläkkeellä

Anja Tolonen

Anja Tolonen, 66, on naantalilainen eläkeläinen, ylpeä isoäiti, aktiivinen vapaaehtoistyöntekijä ja vuodesta 2020 myös lukio-opiskelija. Opiskelu on ollut antoisaa, vaikka haasteitakin mahtuu matkalle. 

Eläke mahdollistaa lapsuuden haaveen toteuttamisen 

Tolonen jäi eläkkeelle sosiaali- ja terveysalalta. Uusi elämäntilanne sallii opiskelut, kun lapset ovat jo aikuisia ja lapsenlapsikin on jo lukioiässä. Tolonen aloitti kesällä nettilukion toteuttaakseen vanhan opiskeluhaaveensa. 

– Nyt on hyvä elämäntilanne, kun minulla on täällä vain mies ja koira, kun ei tarvitse lapsista huolehtia. Päätin suorittaa kesken jääneen lukion loppuun, hän kertoo. 

Lukio jäi aikoinaan kesken, kun yliopiston ovet aukesivat. Vuonna 2020 korona rajoitti elämää, ja aika oli otollinen vanhan haaveen toteuttamiselle.

Lukiolaisia monessa sukupolvessa

Tolonen on ollut lapsesta saakka innokas opiskelija. 

– Siskon kanssa karkasimme pyrkimään oppikouluun. Vaikka sisään päästiin, ei opintojen aloittaminen ollut vaihtoehto. Seitsenlapsisella perheellä ei yksinkertaisesti ollut varaa kouluttaa kaikkia lapsia.

Vaikka Tolosen ja hänen sisarensa yritys ei onnistunut, heidän äitinsä lupasi heille, että joskus koittaa aika, jolloin hekin pääsisivät opiskelemaan. 

– Äiti sanoi, että kyllä tekin vielä pääsette opiskelemaan, onhan olemassa iltakouluja ja muita vastaavia. 

Äiti oli oikeassa. Oppimishaluinen Tolonen on käyttänyt kaikki mahdollisuudet opiskeluun, vaikka se usein tarkoittikin iltaopiskelua töiden ohessa.

Perhe kannustaa

Alkuinnostus Nettilukioon tuli perheen sisältä. Tolonen harkitsi ensin opintoja perinteisessä iltalukiossa, mutta pitkät matkat eivät houkutelleet. 

– Nuorin poika kertoi Nettilukiosta, ja päätin kokeilla. Aiemmin harkitsin iltalukiota, mutta se olisi tarkoittanut kouluun matkustamista ja tunneilla istumista iltaisin. 

Anja Tolosen työpiste mökillä
Anja Tolosen työpiste mökillä

Parasta on vapaus

Aktiivisen eläkeläisen kalenteri on täysi. Tolosen arkeen kuuluu vapaaehtoistöitä, harrastuksia, perhe ja ystävät. Toloselle mahdollisuus sovittaa opinnot muuhun elämään on tärkeä. Usein Tolonen opiskelee aamuisin koiralenkin jälkeen, tai jopa keskellä yötä. 

– Se on hienoa, että saa päättää mitä opiskelee ja milloin. Ja se ettei tarvitse lähteä mihinkään, hän nauraa. 

Opintojen aikatauluttaminen oman kalenterin mukaan on mahdollista siksi, että opiskelu tapahtuu kokonaan verkossa. Ensin Tolosta mietitytti, kuinka hän pärjää teknologian kanssa. Nettilukiossa opiskelu kuitenkin yllätti sujuvuudellaan. 

– Kukaan ei tule sanomaan, että olet liian vanha. Älähän höperöi siellä, sanoo Tolonen. – Opettajat ovat kannustavia, ja tarvittaessa apua saa myös IT-tuelta.

Elinikäistä oppimista 

Nettilukion parasta antia ovat Tolosen mukaan sen tarjoamat onnistumisen kokemukset. Nettilukiossa oppimisen ilo syntyy itse tekemisestä. 

– Kukaan ei tule sanomaan, että tee tuo ja lue toi, vaan saa itse ottaa selvää.  Se on palkitsevaa,  on hieno tunne huomata oppineensa uutta, Tolonen toteaa. 

Tolonen neuvoo muita nettiopinnoista haaveilevia tarttumaan rohkeasti toimeen. Aloittaa voi pienestä. Tavoitteiden asettaminen realistisesti helpottaa urakkaa..

Tolosen tavoitteena on suorittaa lukio loppuun. Tähtäimessä ovat ylioppilaskirjoitukset, ja kenties perhe pääsee järjestämään yhteisiä ylisukupolvisia ylioppilasjuhlia.

Takaisin arkistoon