Etäopiskelua elämäntilanteen mukaan Otavian Nettilukiossa

Viimeisen kuukauden aikana koko Suomi on siirtynyt lähiopetuksesta etäopiskeluun. Otavian liikelaitoksen Nettilukiossa opiskeleville Leena Martikaiselle ja Essi Seppäselle etäopiskelu on kuitenkin ollut arkea jo ennen koronavirusta. Vuodesta 1997 toimineessa Nettilukiossa voi opiskella koko aikuislukion oppimäärän itsenäisenä verkko-opiskeluna sekä halutessaan suorittaa ylioppilastutkinnon. Lisäksi voi opiskella yksittäisiä Nettilukion kursseja aineopiskelijana.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevan 56–vuotiaan Leena Martikaisen opinnot alkoivat, kun hänen poikansa aloitti oman lukiotaipaleensa.

– Yksi iso syy opiskelun aloittamiseen oli saada mielekästä tekemistä päiviin. Toinen tärkeä syy oli se, että opiskelu saa ajatukset aina hetkellisesti pois kivuista ja sairauksista, hän kertoo.

Vaikka opiskelu ei ole aina helppoa eikä aikaa aina tahdo riittää kaikkeen, Martikainen aikoo suorittaa lukion neljässä vuodessa.

– Kyllä minua ajaa eteenpäin myös näyttämisen halu, haluan suorittaa lukio-opinnot, kun ne aikanaan jäivät kesken, hän toteaa. – Parempi myöhään kun ei milloinkaan.

Martikaisen opiskelijatoveri, 32–vuotias kahden lapsen äiti Essi Seppänen päätyi Nettilukioon elämän käännekohtien myötä. Aikaa opintoihin on, sillä Seppänen on määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Nettilukion hän toivoo avaavan uusia opiskelumahdollisuuksia ja mahdollistavan näin alanvaihdon.

– Suunnittelen täysin uusia tuulia työelämän saralla, hän kertoo. – Lukion suorittaminen mahdollistaa opiskelun ammattikorkeakoulussa.

Nettilukio ei sido paikkaan ja aikaan

Martikainen suorittaa opintoja Kouvolasta käsin. Seppäsen kotikaupunki on Janakkala. Verkossa opiskelu ei ole tuottanut kummallekaan ongelmia vaan opiskelujen vapaus sopii heille kummallekin.

– Se Nettilukiossa juuri on parasta, että ”tyypillistä” päivää tai sidottua paikkaa ei ole, vaan opiskella voi joustavasti muutoin hektisen arjen pyörteissä, Seppänen kertoo.

Myös Martikainen nauttii opintojen vapaudesta, mutta muistuttaa, että opinnoille on hyvä varata myös aikaa. Hän pyrkii itse opiskelemaan joka päivä muutaman tunnin. Joskus tavoite onnistuu ja joskus ei.

– Varsinaisten koulupäivien sisältö voi vaihdella paljon muiden kotihommien ja oman jaksamisensa mukaan. Käyn paljon avokuntoutuksessa sekä erilaisissa jumpissa, joten sekin vie aikaa, hän kertoo.

Nettilukiota Martikainen ja Seppänen suosittelevat kaikille, joita opiskelu verkossa kiinnostaa. Ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta. Opiskella voi niin monella tavalla, he kertovat, myös omaksi ilokseen.

Takaisin arkistoon