Opintopolku

KATE-hanke auttaa osallistujia myös silloin, kun osallistuja haluaa opiskella ennen kuin suuntaa työmarkkinoille. Hankkeen asiantuntijoiden avulla asiakkaan on mahdollista kartoittaa ammatillista osaamistaan ja halutessaan hakeutua koulutukseen.

Jos tarvitset apua, KATE-hanke auttaa mielellään!

Ota meihin yhteyttä

Korttikoulutukset

KATE-hanke tarjoaa ulkomaalaistaustaisille henkilöille työelämässä tarvittavia korttikoulutuksia. Koulutukset järjestetään eri kielillä, jotta osallistuja ymmärtää koulutuksen sisällön helpommin. Hankkeen tarjoamien korttikoulutusten tarkoitus on edesauttaa työn saamista ja ne ovat osallistujalle ilmaisia.

Hygieniapassi

Hygieniapassi on todistus elintarvikehygieenisestä osaamisesta. Lain mukaan työssä, jossa käsitellään pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tarvitaan hygieniapassia. Koulutuksen sisällön voi opiskella itsenäisesti, mutta kokeeseen on osallistuttava.

Itseopiskelumateriaali (PDF)

Työturvallisuuskortti

Työturvallisuuskortti kertoo työntekijän osaavan työturvallisuuteen liittyvät asiat. Kortin saaminen edellyttää koulutukseen osallistumista ja kokeen hyväksyttyä suorittamista.

Itseopiskelumateriaali (PDF)

Lisätietoja hygieniapassista selkokielellä Ruokaviraston- sivuilta

Hanke auttaa saamaan myös muita kortteja, kuten anniskelupassin ja tulityökortin. 

  • Anniskelupassia tarvitaan silloin, kun työskentelee esimerkiksi ravintolassa, jossa myydään alkoholia. 
  • Tulityökorttia tarvitaan esimerkiksi silloin, kun työskentelee helposti syttyvien materiaalien kanssa.

Koulutustarjonta Etelä-Savossa

Opiskelumahdollisuuksia on Etelä-Savossa paljon: kielikoulutusta, ammatillista koulutusta, korkeakoulutusta sekä monia erilaisia kursseja.

Opintopolku.fi: Sivustolle on koottu kaikki Suomen opiskelumahdollisuudet. Sivustolla voi suunnitella omia opintojaan. Opintopolussa on myös maahanmuuttajille suunnattu tietosivu.  

Omaa uraansa vielä miettiville Töissä.fi – sivusto tarjoaa tietoa siitä, missä korkeakoulusta valmistuneet henkilöt ovat töissä. Palveluun voi myös kirjoittaa haluamansa ammatin ja sivusto kertoo millä opinnoilla kyseiseen ammattiin pääsee.

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus on työpaikalla suoritettava ammatillinen koulutus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän – uuden tai jo töissä olevan. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksissa järjestettävällä lähi- ja etäopetuksella. 

Katso lisätietoja oppisopimuksesta tästä selkeästä esityksestä.

Alueen ammatilliset oppilaitokset vastaavat oppisopimuksen käytännön järjestelyistä.

KATE-hanke kertoo mielellään lisää oppisopimuksesta.

Suomenkielen itsenäiseen opiskeluun

Suomipassi

on mobiilisovellus, joka kannustaa puhumaan suomea. Suomipassin avulla oppii tärkeimmät lauseet, joita tarvitsee esimerkiksi ruokakaupassa, ravintolassa, kirjastossa. Tutustu Suomipassi – nettisivuun ja katso sovelluksen latausohjeet.

Suomea ole hyvä!

Opetusmateriaali itsenäiseen kielen opiskeluun. Sivustolla on tehtävien lisäksi paljon kielioppi tietoa. Sanastojen apukielinä on englanti, arabia, ranska, saksa, serbia, somali ja venäjä. Opiskelumateriaali löytyy Suomea ole hyvä!- sivuilta

Ymmärrä suomea

Sivun sisältö painottuu luetun ymmärtämiseen. Tekstit on mahdollista myös kuunnella. Kappaleiden lopussa on monivalintatehtävät, jossa testataan luetun ymmärtämistä. Kappaleiden yhteydessä on myös sanastot, joiden apukieli on englanti. Kurssi löytyy Ymmärrä suomea- sivuilta

Suomi taskussa

Suomea videoiden avulla. Apukielinä videoilla on englanti, arabia ja dari/farsi ja aiheita on paljon erilaisia. Videot löydät Suomi taskussa- nettisivuilta

Opiskele suomea

Suomen kielen opiskelua tekstin, äänen ja tehtävien avulla. Sivustolla on myös sanastot jokaiseen opiskelu kappaleeseen liittyen. Sanastojen kielinä on englanti, venäjä, burma/karen ja arabia. Opiskele suomea Moninetin- sivuilta.

Kotisuomessa

Suomea perustaitoihin, arkielämään ja työhön liittyen. Oppiminen tapahtuu videoiden ja tehtävien avulla. Myös ruotsinkielisiä harjoituksia. Opiskelumateriaali löytyy kotisuomessa- sivuilta (sivusto vaatii FlashPlayerin toimiakseen). Sivulle kannattaa rekisteröityä, jotta tehtäviä voi jatkaa myöhemmin. 

Yle

Yle.fi-sivuilta löytyy paljon eritasoista opiskelumateriaalia suomen kielen itsenäiseen opiskeluun.

Jäämaa-peli

Jäämaa-pelin avulla voit opetella suomea alkeista lähtien ja sitä voi pelata Android puhelimella tai tietokoneella. Peliin ei ole pakko kirjautua, mutta kirjautuneena voi tallentaa edistymisensä.

Tietokonetaidoista

Tietokonetaidot ovat erittäin tärkeitä nykyajan yhteiskunnassa. Jo pelkästään työpaikan etsimiseen tarvitsee tietokonetta ja internetiä.

KATE-hankkeen kokoamia linkkejä tietokonetaitojen itsenäiseen kehittämiseen (PDF).

Osaan Suomea- hankkeen sivuilla voi harjoitella tietokoneen ja internetin käyttöä:

Selkokielellä kirjoitettu, laaja ja erittäin monipuolinen tehtäväpaketti tietokonetaitojen kehittämiseen (PDF). Tehtäväpaketin tukena on hyvä käyttää Tietotekniikka sanastoa selkokielellä (PDF).