Kehittämistyö

Liikelaitos Otavia uuden kehittäjänä

Otavian visiona on olla digitaalisen oppimis- ja opettamiskulttuurin edelläkävijä Suomessa. Otaviaa edeltäneessä Otavan Opistossa aloitettiin avointen ja maksuttomien oppimateriaalien jakaminen internetissä vuonna 1996 Internetix-nimellä, josta vuotta myöhemmin syntyi oma oppilaitoksensa Nettilukio. Käynnistimme ja olemme ylläpitäneet opetusalan Sometu-vertaisverkostoa vuodesta 2007 alkaen sekä on ollut mukana muun muassa AVO/AVO2-konsortiohankkeissa ja toiminut OPH:n sosiaalisen median kehittämishankkeiden koordinaattorina (2010–2013).

Otavia tekee aktiivista tutkimus- ja kehitystyötä. Julkaisimme esimerkiksi vuonna 2015 laajan esiselvityksen Etelä-Savon lukioiden digitalisaatiosta: Maakuntamatkalla Etelä-Savossa. Otavialla on myös yli kahdenkymmenen vuoden kokemus tulevaisuuden tutkimuksen menetelmätyöstä, kuten Oppimisen tulevaisuusbarometrityö, joka on keskeinen jäsentäjä nyt käynnissä olevassa yleissivistävän koulutuksen opetussuunnitelmatyössä. Käytämme tulevaisuusskenaarioissa kehittämäämme eDelfoi-verkkotyökalua. Julkaisimme myös vuonna 2014 tulevaisuuskatsauksen Pedagogiset toimintakulttuurit muutoksessa – Sosiaalinen media ja yleissivistävä opetus Suomessa vuonna 2023.

Tulevina vuosina tutkimus- ja kehityskohteitamme ovat muun muassa avoimet oppimateriaalit (open educational resurces), avoin data, data-analytiikka oppimisen tukena, flow eli ihmisen optimaalinen virtaustila, keinoäly eri muodoissaan, MyData, OECD:n kompetenssiajattelu, oman hyvinvoinnin mittaaminen (quantified self), oppimisanalytiikka, suostutteleva teknologia, työtiimien tai yksiköiden kompetenssit ja taitopaletit. Sekä tärkeimpänä tietysti tulevaisuus: opimmeko ammatteja vai taitoja?