Opiskelua Nettilukion ilmiökurssilla

Teemasta toimeen! on Otavian koordinoima ja Opetushallituksen rahoittama innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämistämishanke lukion teemaopintokurssien kehittämiseen. Vuonna 2018 alkaneen hankkeen aikana luodaan yhdessä pilottikoulujen kanssa kolme lukion teemaopintokurssitoteutusta. Hankkeen teemoja ovat Ihminen, kone ja keinoäly, Agenda 2030 sekä tulevaisuuden lukio.

Lisätietoja hankkeesta: Aki Luostarinen (aki.luostarinen@otavia.fi) tai osoitteesta www.edusuunta.fi/teemasta-toimeen.

Tutustu tästä muihin teemoihin: Ihminen, kone ja keinoäly & Agenda 2030 -teemat lukiolaisten käsittelyssä


Kiinnostus ilmiöopiskelusta johdatti Kati Tapailan Agenda 2030 -ilmiökurssille

Teemasta toimeen! -hankkeen toisena teemaopintokurssina Otavian Nettilukiossa toteutetaan YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaa (Agenda 2030) käsittelevä ilmiökurssi. Yksi kurssin osallistujista on 35-vuotias Kati Tapaila Hämeestä.

Ensimmäistä kertaa ilmiökurssilla

Tapaila aloitti Nettilukiossa opiskelun vuoden 2018 lopussa ja on siitä lähtien suorittanut kursseja “rauhalliseen” tahtiin. Agenda 2030 -ilmiökurssin Tapaila löysi Nettilukion Muikku-oppimisympäristön tiedotteista.

– Aihe tuntui kiinnostavalta ja minulla oli sopiva tilaisuus osallistua kurssille oman lukujärjestyksen puolesta, joten päätin ilmoittautua, hän summaa päätöksensä osallistua ilmiöön. 

Agenda 2030 on Tapailan ensimmäinen ilmiökurssi. Vaikka Tapaila ei ole aikaisemmin osallistunut ilmiöihin, ilmiökurssien idea ei ollut hänelle täysin vieras ennen kurssille osallistumista.

– Opintojen alussa luin hieman näistä ilmiökursseista, joten tiesin jo yleisesti, mikä niissä on ideana.

Tapailan Agenda 2030 -ilmiöön ajoikin ilmiön teemojen lisäksi kiinnostus itse ilmiöopiskelusta.

– On mukavaa päästä kokeilemaan konkreettisesti ilmiöopiskelua, hän kertoo. – Siitä kun puhutaan kuitenkin mediassakin jonkin verran.

Agenda 2030 -ilmiökurssilla Tapailaa kiinnostaa kaikki

Tapaila kertoo, että on tähän mennessä ollut kiinnostunut kaikista Agenda 2030 -ilmiökurssin teemoista jollakin tavalla. Erityisen lähellä sydäntä hänelle ovat kuitenkin ympäristöön liittyvät teemat, joista hän löytää paljon yhtymäkohtia omaan puutarhaharrastukseensa.

Puutarhaharrastus sytytti myös kipinän oman ympäristön monimuotoisuutta käsittelevän ilmiötuotoksen toteuttamisesta.

– Ajattelin ensin, että en tekisi tuotosta ja olisin kurssilla mukana vain uteliaisuudesta, mutta sitten tuotoksen tekeminen alkoikin kiinnostaa, Tapaila kertoo. – Tarkoituksena on, että tuotokseen yhdistyy oma puutarha- ja luontoharrastus.

Ilmiökurssilla oppii myös tietoteknisiä taitoja

Tapaila on ollut tyytyväinen ilmiökurssin toteutukseen tähän mennessä.

– Minusta ilmiökurssi on varsin kivasti rakennettu kokonaisuus, hän toteaa. – Kivaa oli esimerkiksi se, kun saimme paikalle myös kokeneen asiantuntijan kertomaan ilmastokoordinaattorin työstä.

Erityisen hyvin kurssilla Tapailasta toimivat tapaamiset ja alustat, joilla keskusteluja käydään.

– Kurssilla käytetään monipuolisesti eri sovelluksia. Aikaisemmin olen käyttänyt melko vähän esimerkiksi Google Drivea tai vastaavia yleisiä palveluja, joten tässä on kyllä oikein mukava plussa se, että näitä oppii nyt käyttämään.

Teemakokonaisuus onkin opettanut Tapiolalle asioita Agenda 2030 -tavoiteohjelman lisäksi myös verkko-opiskelussa käytettäviä tietoteknisiä taitoja.

Tulevalta kurssilta Tapiola toivoo erityisesti lisää aktiivisuutta.

– Väkeä saisi olla tapaamisissa enemmän paikalla, mutta sehän riippuu kurssin osallistujista itsestään, hän kertoo.

Tapaila suosittelee ilmiöopiskelua kaikille nettilukiolaisille.

– Tämä on todella erilaista ja melko kevyttä verrattuna tavanomaiseen opiskeluun, eli jos lukujärjestyksessä on tilaa niin suosittelen ilmiöön osallistumista muillekin, hän toteaa.


Nettilukio on Otavian hallinnoima oppilaitos, jossa voi opiskella koko aikuislukion oppimäärän tai yksittäisiä lukiokursseja. Tutustu Nettilukioon osoitteessa www.nettilukio.fi.

Teksti: Jenni Linturi

Takaisin arkistoon

2 thoughts on “Opiskelua Nettilukion ilmiökurssilla

Comments are closed.