Teemasta toimeen!

Teemasta toimeen – Innovaatio-osaamista ja kestävää tulevaisuutta teemaopintokursseilla -hanke on Opetushallituksen rahoittama innovatiivisten oppimisymäristöjen kehittämishanke (2018-2020), jossa luodaan yhdessä pilottikoulujen kanssa syklisenä kehittämis- ja pilotointiprosessina kolme lukion teemaopintokurssitoteutusta. Teemaopintokursseihin luodaan materiaali ja runko, jonka voi toteuttaa sekä nuorten että aikuisten lukiokoulutuksen opiskelijoille. Kurssimateriaalit jaetaan avoimesti kaikkien käytettäväksi. Hanketta koordinoi Otavia ja toteutuksesta vastaavat Suunta- ja Nettikoulutustiimit.

Avainsanat: teemaopintokurssit, ainerajat ylittävä oppiminen, Opetushallitus, oppimisympäristöjen kehittäminen, innovaatio

Hankekausi: 2018-2020
Rahoittaja: Opetushallitus

Teemasta toimeen: innovaatio-osaamista ja kestävää tulevaisuutta

Hankkeessa tuotetaan ja pilotoidaan kolme lukion teemaopintokurssia materiaaleineen. Toteutuksesta vastaa Nettilukio yhdessä opiston hanke- ja kehittämistiimin kanssa.

Teemaopintokurssit toteutetaan seuraavien teemojen ympärillä:

1. Agenda 2030,
2. Ihminen, kone ja keinoäly sekä
3. Tulevaisuuden lukio.

Teemat haastavat opiskelijat tutustumaan kestävään kehityksen, keinoälyn ja tulevaisuudentutkimuksen keskeisiin haasteisiin ja innovoimaan näihin yhdessä ratkaisuja. Opiskelijan työskentelyä tuetaan toimintamallilla, joka etenee aiheeseen perehtymisestä ongelman havaitsemiseen ja rajaamiseen, oman työskentelyn tavoitteiden asettamiseen, tilannekartoitukseen ja tiedonkeruuseen, kehämäiseen kokeilevaan ratkaisun kehittämiseen ja oman toiminnan ja työskentelyn arviointiin. Malli edistää innovaatio-osaamisen sekä ryhmätyöskentely- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

Hankekoordinaattori:
Aki Luostarinen
aki.luostarinen@otavia.fi
050 311 7255

Hanketyössä mukana:
Eveliina Pöysti
eveliina.poysti@otavia.fi
044 794 5343

Yhteistyössä:
Kuopion Lyseon lukio
Ylöjärven lukio
Espoon aikuislukio, Omnia
Helsingin normaalilyseon lukio

Lisätietoja hankkeesta ja ajankohtaiset kuulumiset:
www.edusuunta.fi/teemasta-toimeen

Hankkeen blogin kuvakaappaus, jossa näkyy kuuden bloigipostauksen kuvaa. Kuvaa klikkaamalla siirryt blogiin.
Tutustu hankkeen blogiin: https://www.edusuunta.fi/materiaalit/#teemasta-toimeen-kuulumisia

Tutustu myös muihin Opetushallituksen rahoittamiin hankkeisiin, kuten Tulus, TYTTI ja Santra2. Kaikki Otavian hankkeet löytyvät sivulta Hanke- ja kehittämistoiminta.